Tämä artikkeli tarjoaa meidän lähestymistapamme harjoittelun aloittamiseen urheilupsykologissa. Vaikka ydinelementit ovat usein samanlaisia eri ammattilaisten välillä, jokaisella ammattilaisella on oma ainutlaatuinen tyylinsä. Kerromme, mitä voit odottaa meiltä, jos päätät aloittaa matkasi täällä.
Harjoittelun aloittaminen urheilupsykologiassa
Ellei organisaatiosi ole hyvin varusteltu ja tarjoa urheilupsykologiaa, sinun on todennäköisesti löydettävä ammattilainen itse. Tämä tapahtuu ehkä suositusten kautta tai nettihauilla.
Kummassakin tapauksessa otat yhteyttä valitsemaasi ammattilaiseen tapaamisen sopimiseksi.
Kun olet tehnyt päätöksen aloittaa harjoittelun urheilupsykologiassa meidän kanssa, sinulla on muutama tapa aloittaa:
Suora varaus: Ensimmäinen vaihtoehto on varata aika itse suoraan varausjärjestelmämme kautta. Näin voit valita sinulle parhaiten sopivan ajan sekä päivämäärän ja me lähetämme sinulle vahvistuksen sekä lisätietoja.
Yhteydenotto: Toinen vaihtoehto on joko soittaa tai lähettää meille viesti, jos haluat keskustella kanssamme ennen ajanvarausta (meillä on tarjolla erilaisia vaihtoehtoja).
Näin voimme ensin keskustella siitä, mitä etsit, ja voimme sitten joko varata ajan puolestasi tai voit tehdä sen itse (tai voit päättää olla varaamatta).
Saat vahvistuksen heti varauksen jälkeen, ja myöhemmin lähetämme sinulle tapaamisen tiedot sähköpostitse.
Tapaamisen muoto ja järjestelyt
Tapaamisemme järjestetään etänä videopuheluiden välityksellä. Erillistä käyttäjätiliä ei tarvita; liityt vain lähettämämme linkin kautta.
Käytämme ensisijaisesti videota, mutta voit valita pelkän äänen tai pyytää puhelua, jos niin haluat. Puhelinkonsultaatioissa ulkopuolisilla sovelluksilla (esim. WhatsApp) huomioithan, että vaikka ne ovat turvallisia, ne eivät välttämättä täytä korkeimpia tietosuoja-standardeja.
Tapaamispäivänä liitymme molemmat tapaamiseen annetun linkin kautta. Jos olet myöhässä, tapaaminen päättyy silti suunniteltuna aikana, mutta jos meillä on viivästyksiä, takaamme, että tapaaminen kestää täyden ajan.
Ensimmäinen tapaaminen
Ensimmäisessä tapaamisessa keskitymme:
Luottamuksen rakentamiseen:
Luottamuksellisen ja avoimen suhteen luominen on olennaista tehokkaan yhteistyön kannalta.
Ensimmäisessä tapaamisessa tavoitteemme on alkaa rakentaa tätä luottamuksellista suhdetta ja saada alustava käsitys sinusta ja tilanteestasi.
Ymmärtämään tavoitteesi:
Tämän takia ensimmäisessä tapaamisessa olemme erittäin kiinnostuneita kuulemaan, mitä sinulla on kerrottavana. Lopulta haluamme päästä yhteisymmärrykseen niistä syistä ja tavoitteista, joita sinulla on urheilupsykologialle.
Ohjaamme tätä prosessia tarvittaessa kysymyksillä.
Kerromme lähestymistavastamme:
Annamme sinulle tietoa tavoistamme ja alustavat ajatukset siitä, miten voimme edistää tavoitteitasi.
Ensimmäisen tapaamisen tarkoitus on, että me molemmat voimme arvioida, olemmeko halukkaita ja kykeneviä aloittamaan yhteistyön.
Tämä tapaaminen toimii perustana ja ohjaa tulevia tapaamisiamme.
Tapaamisten rakenne
Jokaisella tapaamisella on johdonmukainen rakenne, joka yhdistää pohdinnan, keskustelun ja suunnittelun:
Aluksi käymme läpi, mitä on tapahtunut sitten edellisen tapaamisen ja tarvittaessa mukautamme lähestymistapaamme.
Valtaosa tapaamisesta käytetään päivän aiheen käsittelyyn, joka riippuu yksilöllisestä suunnitelmastasi. Tämä on yleensä keskustelua, jossa käsittelemme ajatuksiasi ja tunteitasi pyrkien pääsemään kohti haluttuja tavoitteita.
Lopuksi käytämme muutaman minuutin päivän kertaamiseen ja pohdintaan sekä seuraavien askeleiden sopimiseen, jotka voivat sisältää itsenäistä harjoittelua ja seuraavien tapaamisten ajankohdan päättämisen.
Tapaamisten sisältö päätetään yhdessä sinun kanssasi. Me annamme tietysti ammatillisen mielipiteemme sen perusteella, mitä kerrot meille, mutta emme painosta sinua puhumaan mistään, mitä et halua.
Voimme keskittyä tiukasti suorituskyvyn kehittämiseen, tai voimme käsitellä elämäsi tapahtumia, joista haluaisit keskustella. Nämä tapahtumat voivat liittyä urheiluun tai olla yleisempiä elämän tapahtumia. Sinä valitset.
Joka tapauksessa, menestys riippuu avoimesta mielestä, yhteisestä sopimuksesta ja yhteistyöstä.
Urheilupsykologian harjoittelu
Tapaamiset tukevat harjoitteluasi sekä kehitystäsi, mutta usein ne eivät yksinään riitä, koska meidän täytyy harjoitella enemmän ja käyttää oppimiamme taitoja tosielämässä. Tämän vuoksi suuri osa urheilupsykologisesta harjoittelustasi tapahtuu tapaamisten ulkopuolella
Tavoitteistasi ja suunnitelmastamme riippuen tämä harjoittelu voi koostua harjoituksista, jotka on suunniteltu taitojesi lisäämiseksi tai se voi olla enemmän pohdintaan perustuvaa, jonka tavoitteena on parantaa reagointiasi tiettyihin tilanteisiin sekä kehittää tapaa, jolla katsot niitä. Joten tämä harjoittelu voi olla tarkaa tai se voi olla abstraktimpaa. Mutta teemme suunnitelman yhdessä varmistaen, että tiedät, mitä tehdä.
Yleensä keskitymme yhteen tai kahteen tavoitteeseen kerrallaan, jotta et ylikuormitu, sillä urheilupsykologinen harjoittelu on yleensä tukevaa lajiharjoittelullesi. Alussa tämä harjoittelu voi myös olla vaikeampaa, koska se on melko erilaista verrattuna siihen, mihin olet saattanut tottua.
Tällä hetkellä ei ole tiettyä, suositeltua määrää harjoittelua, vaan se päätetään enemmän yksilötasolla. Kokemus, motivaatio ja tarpeet vaikuttavat harjoittelun tiheyteen ja intensiteettiin.
Erilaiset tekniikat ja taidot vaativat erilaista harjoittelutarvetta niiden luonteen vuoksi.
Esimerkiksi keskittymiskykyharjoituksia voidaan tehdä jatkuvammin, mutta tavoitteiden asettaminen tehdään yhdellä kerralla ja sen jälkeen sitä vain seurataan.
Samoin ajatusten ja tunteiden säätelyyn liittyviä harjoituksia voidaan keskittää todellisiin elämän tilanteisiin, alkuperäisen urheilupsykologian ammattilaisen kanssa tehdyn työn jälkeen, koska näitä on vaikeampaa simuloida itse.
Milloin urheilupsykologian harjoittelu loppuu?
Kaiken urheilupsykologisen työn tavoite pitäisi olla itseohjautuvuus, mikä tarkoittaa, että opetamme asiakkaillemme juuri sen verran, että he voivat harjoitella itse ja reagoida tapahtumiin haluamallaan tavalla, joka on haluttua hyvinvoinnille ja suorituskyvylle.
Haluamme välttää tilanteiden luomista, joissa asiakas tulee liian riippuvaiseksi ammattilaisesta reagoidakseen tai käsitelläkseen tapahtumia toivottavalla tavalla.
Poikkeus tähän voi olla huipputason ympäristöt, joissa jatkuvalla harjoittelulla pyritään saavuttamaan yhä korkeampi suorituskyvyn taso. Näissä ympäristöissä on hyödyllistä, että ammattilainen suunnittelee ja ohjaa harjoittelua, ja myös jatkuvan tuen saatavuus on tärkeää, sillä huipputason suorituskyky liittyy usein myös korkeaan paineeseen.
Mutta tällainen intensiivinen työ on usein yksilöille saavuttamattomissa. Yksittäisten asiakkaiden kohdalla yhteinen työ voi päättyä, kun olet saavuttanut tietyn tason harjoittelussasi, jossa voit luottavaisesti suunnitella ja käyttää erilaisia tekniikoita ja harjoituksia parantaaksesi suorituskykyäsi psykologisesta näkökulmasta. Tai se voi päättyä, kun olet oppinut haluamasi taidot, kuten parantanut tunteiden säätelyäsi tai itseluottamustasi ja olet varma, että pystyt ylläpitämään näitä taitoja tosielämän tilanteissa. Tässäkin sinä päätät (meidän avulla).
Lopun ei tarvitse myöskään olla lopullinen. Elämänmuutosten myötä saatat haluta palata yhteiseen harjoitteluun tai laajentaa sitä. Voit aina ottaa yhteyttä saadaksesi lisäohjausta tai asettaaksesi uusia tavoitteita.
Kaikki tämä on täysin ok. Tapaamisten määrä, harjoittelu ja urheilupsykologiaan käytetty aika ovat sinun päätettävissäsi, ja todennäköisesti ne muuttuvat elämänmuutosten myötä.
Tämä oli yleiskatsaus lähestymistapaamme urheilupsykologiseen harjoitteluun, mutta sinun täytyy liittyä mukaamme nähdäksesi, miltä se näyttää juuri sinulle.