top of page
Writer's pictureEsa Aalto

Mitä urheilupsykologia on?

Tyhjä stadion

Urheilupsykologia tukee suorituskykyä ja hyvinvointia


Urheilupsykologia on psykologian erikoisala, jonka keskimmäisenä tehtävänä on tukea urheilijoiden hyvinvointia ja suorituskykyä haastavassa sekä kilpailullisessa ympäristössä.


Urheilupsykologia sisältää kaksi päämääräistä ammatillista painopistettä, koulutuksellisen ja kliinisen.


Lyhyesti kerrottuna koulutuksellinen painotus keskittyy pääasiassa psykologisten taitojen opettamiseen ja on kiinnostunut suortituskyvystä sekä ehkäisevästä työstä. Toisaalta kliininen painotus keskittyy enemmän mielenterveydenhaasteisiin ja työhön terveyden sekä hoidon parissa. Urheilupsykologian ammattilaisilla on usein koulutus, joka kattaa sekä koulutukselliset että kliiniset näkökohdat, mikä mahdollistaa laajan työskentelyn.


On kuitenkin tärkeää huomata, että tämä ei ole aina totta ja kliinisellä painopisteellä on erityisiä laillisia vaatimuksia, esimerkikis ammattilaisten on oltava asianmukaisesti lisensoitu. Joten on yleistä, että painopiste on suorituskyvyssä, varsinkin Euroopassa. Selvitä aina millä painopisteellä ja edellytyksillä ammattilainen työskentelee, jotta se sopii sinun tarpeisiin.


Urheilupsykologia kehittää suorituskykyä

Urheilupsykologian keskimmäinen tehtävä on auttaa urheilijoita ymmärtämään kuinka psykososiaaliset tekijät vaikuttavat heidän hyvinvointiinsa, suorituskykyynsä sekä ympäristöönsä. Seuraava tehtävä on sitten auttaa heitä kehittämään näitä psykososiaalisia taitoja suorituskyvyn parantamiseksi.


Urheilupsykologia on keskeisessä asemassa kilpailuedun saavuttamisessa ja huipputason suorituksen ylläpitämisessä urheilijoilla, erityisesti huippu-urheilussa. Kun urheilija koettelee fyysisiä rajojaan, mieli voi usein olla rajoittava tekijä. Tämä korostaa psykologisen valmistautumisen olennaista luonnetta huipputason kilpailuissa menestymiseen. Urheilupsykologia varustaa urheilijat psykologisella harjoittelulla ja tarvittavilla taidoilla ylläpitääkseen keskittymiskykyä paineen alla ja hallitakseen toimintaansa epävarmuuden edessä, vahvistaen heidän kykyään suoriutua parhaimmillaan.


Urheilupsykologian ammattilaiset saavuttavat näitä tavoitteita monin eri tavoin. Nämä tavat vaihtelevat yksittäisen tilanteen ja tarpeen mukaan.

Yleisin lähestymistapa on työskennellä urheilijoiden kanssa, kehittäen heidän psykologisia taitoja ja tekniikoita, kuten itsepuhetta, itseluottamusta ja suoritusrutiineja. Tälläiset tapaamiset keskittyvät kehittämään urheilijoiden taitoja, joka voi johtaa parannettuun suorituskykyyn sekä hyvinvointiin.


Voimme verrata tätä tapaa työskennellä urheilupsykologian ammattilaisen kanssa harjoitteluun muilla osa-alueilla, kuten teknisellä tai fyysisellä. Joten vaikka urheilupsykologia olisi uutta, niin perusprosessi on urheilijoille jo tuttu. Totta kai työ itsessään on erillaista, koska se on enemmän psykologista kuin fyysistä työtä. Tämä voi viedä urheilijoita, jotka ovat aloittamassa psykologisen harjoittelun epämukavuusalueelle ja täten luoda uuden suoritushaasteen heille.


Jos urheilija omaksuu tämän haasteen innokkaasti ja avoimin mielin, niin tällä urheilijalla on jo hallussaan tärkeä psykologinen ominaisuus, joka voi auttaa häntä täyttämään potentiaalinsa.


Urheilupsykologia tukee urheilijoiden mielenterveyttä

Vaikka suorituskyvyn painopiste on yleisin, niin urheilupsykologia ei rajoitu vain valmentamaan urheilijoita. Toinen tärkeä osa urheilupsykologian ammattilaisten työstä on tukea urheilijoiden mielen hyvinvointia sekä mielenterveyttä.


Tämä ei sisällä työtä ainoastaan mielenterveyden haasteiden kanssa (sopivaa vain kun asianmukaisesti lisensoitu) mutta myös päivittäisen hyvinvoinnin tukemista, joka on tärkeä voimavara urheilijoiden suorituskykyyn sekä tärkeä osa terveyttä. Mielenterveys auttaa meitä menettelemään jokapäiväisten haasteiden kanssa, ylläpitämään positiivisa suhteita ja osallistumaan yhteisöömme kuin myös tukee urheilusuoritustamme.


Lisäksi urheilupsykologia tarjoaa korvaamatonta tukea auttamalla urheilijoita valmistautumaan ja selviytymään urheilu-uralla kohtaamistaan vaikeuksista ja haasteista. Takaiskut, loukkaantumiset ja suorituskyvyn tasannevaiheet kuuluvat lajiin kuin lajiin, ja urheilupsykologian ammattilaiset työskentelevät urheilijoiden kanssa rakentaakseen heidän psykologista vahvuuttaan, kehittääkseen selviytymisstrategioita ja ylläpitääkseen psykologista hyvinvointia vaikeina aikoina.


Tämä ennaltaehkäisevä työ on samanlaista kuin työ suorituskyyvn parantamiseksi ja nämä kaksi seurausta voivat jakaa samoja prosesseja. Joten, kun työskentelemme urheilijoiden kanssa, voimme kehittää monia taitoja tai keskustella sen hetkisistä haasteista ja stressitekijöistä, etsien uusia näkökulmia niihin.


Urheilupsykologia omaa laajemman potentiaalin organisaatioissa

Urheilupsykologiaa voidaan myös käyttää laajemmalla tavalla organisaatioissa, keskittyen esimerkiksi kehityksellisiin, sosiaalisiin tai organisaatiollisiin haasteisiin. Urheilupsykologia voi esimerkiksi tuoda lisänäkökulmia valmentajille kommunikaation kehittämiseen ja yhteistyöhän, joka voi johtaa parempiin suorituksiin kentällä tai tuoda psykologista tietoa urheilijakehityksen prosessiin organisaatiossa.


Lue lisää kuinka organisaatiot voivat hyödyntää urheilupsykologiaa urheilijan tukea laajemmin aiheeseen liittyvästä artikkelista alla.


Lähdössä matkalle aalloilla

 

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page