Urheilupsykologia tarjoaa laajempia mahdollisuuksia yli urheilijoiden tuen
Vaikka urheilijoiden tukeminen on keskeinen tehtävä, niin urheilupsykologia tarjoaa myös arvokkaita sekä laajempia mahdollisuuksia organisaatioille. Urheilupsykologia ei ainoastaan tue urheilijoita organisaatioissa, vaan voi vaikuttaa myös moniin muihin osa-alueisiin. Näitä potentiaalisia vaikutusalueita ovat esimerkiksi sosiaaliset vuorovaikutukset, organisaatiokulttuuri ja käytännöt, sekä valmentajien ja muun taustaryhmän kouluttaminen liittyen psykososiaalisiin aiheisiin heidän työssään.
Havainnollistaen, kommunikaatiotaidot ovat erityisen tärkeitä valmentajille, mutta niitä ei aina opeteta heille systemaattisesti. Näin ollen urheilupsykologia voisi olla ratkaiseva resurssi jatkuvaan ammatilliseen kehittymiseen urheiluorganisaatioissa. Vaikka me kaikki osaammekin puhua, emme aina osaa kommunikoida tehokkaasti. Urheilupsykologian ammattilaiset voisivat opettaa olleellsia asioita ja taitoja kommunikaatioon liittyen, kuin myös tarjota kahdenkeskeistä tukea valmentajille, auttaen heitä soveltaa näitä taitoja heidän työhönsä.
Urheilupsykologia ja 3 esimerkkiä organisaatio näkökulmasta
1. Urheilupsykologia voi parantaa urheiluympäristöä ja sosiaalisia kanssakäymisiä
Ensimmäinen, ja ehkä kaikkein yleisin teema, on urheiluympäristö. Tämä on erityisen tärkeää joukkuelajeissa, joissa joukkueen yhtenäisyys katsotaan tärkeäksi menestystekijäksi, mutta ympäristö ja sosiaaliset vuorovaikutukset ovat tärkeitä jokaisessa lajissa. Urheilupsykologian ammattilaisilla on kyky ottaa tämä ympäristö huolellisesti huomioon, rakentaen ja kehittäen sitä jatkuvasti.
Joukkueen yhtenäisyyden lisäksi yleinen urheiluympäristö, kommunikaatio, joukkueprosessit, joukkueen kulttuuri ja sosiaaliset vuorovaikutukset ovat joitain keskeisiä teemoja, jotka voivat vaikuttaa ihmisten ja joukkueiden suorituskykyyn ja hyvinvointiin. Näin ollen riittävän huomion kiinnittäminen tähän suorituskyvyn osa-alueeseen sekä psykologisen tiedon hyödyntäminen tähän tehtävään voi olla suuri etu. Tietämys ja kiinnostus ihmisten käyttäytymiseen, joka luo nämä ympäristöt, asettaa urheilupsykologian ammattilaiset erinomaiseen asemaan tarjota tukea myös tällä tavalla.
2. Urheilupsykologia voi auttaa urheilijoita kehittymään kokonaisvaltaisemmin
Seuraavaksi, urheilijoiden kehitys on tärkeä osa monien urheiluorganisaatioiden strategiaa, joiden tavoitteena on tuottaa huippu-urheilijoita, jotka voivat tuoda menestystä organisaatiolle.
Tämä prosessi ei kuitenkaan ole helppo. Nuorten, lahjakkaiden urheilijoiden systemaattinen ohjaaminen läpi tämän prosessin vaatii paljon harkintaa. Vaikka lajitaidot ovat tärkein osa, huipputasolle pääseminen ja siellä jatkuvasti menestyminen vaatii enemmän kuin pelkästään tämän osa-alueen hallinnan.
Tässä kohtaa urheilupsykologia voi astua kuvaan, auttaen nuoria urheilijoita kehittämään psykologisesti vahvan ajattelutavan, joka pystyy käsittelemään vaativan ja kilpailullisen huippu-urheilun 24/7-luonnetta.
Lisäksi nuoret ovat vielä keskellä luonnollista kehitysprosessia, mikä voi olla haastavaa monin tavoin (psykologisesti, sosiaalisesti, biologisesti).
Näin ollen monet lahjakkaat urheilijat voisivat hyötyä psykososiaalisesta valmennuksesta, opetuksesta ja tuesta, mikä voi auttaa heitä kehittymään kokonaisvaltaisiksi urheilijoiksi.
Täten tämän kokonaisvaltaisen huippu-urheilijakoulutuksen sisällyttäminen urheilijan kehitysprosessiin voi tuoda monia etuja urheiluorganisaatioille, mutta myös edistää niiden nuorten ihmisten kehitystä, jotka saavat tämän laajemman koulutuksen.
3. Urheilupsykologian ammattilaiset voivat tehdä organisaatiopsykologisia tehtäviä
Viimeiseksi, aiemmin mainittuihin jatkokoulutusesimerkkeihin lisäten, urheilupsykologian ammattilaisia voidaan käyttää myös muihin organisaatiopsykologisiin tehtäviin.
Vaikka urheilupsykologian ammattilaiset eivät ole erityisesti koulutettu organisaatiopsykologiassa, nämä kaksi alaa jakavat merkittävän määrän samankaltaisia tehtäviä ja menetelmiä.
Lisäksi urheilupsykologian ammattilaisilla on etuna syvä ymmärrys urhelualasta, mikä helpottaa joidenkin organisaatiopsykologisten tehtävien suorittamista urheiluorganisaatioissa.
Nämä tehtävät voivat sisältää esimerkiksi työntekijöiden tyytyväisyyden, hyvinvoinnin ja suorituskyvyn parantamisen, koulutuksen ja neuvonnan tarjoamisen psykososiaalisista teemoista tai organisaatiokulttuurin ja strategioiden kehittämisen.
Laajempi näkökulma pitää arvioida sekä huomioida hyvin
Vaikka urheilijoiden tukeminen voi olla kokopäiväinen työ, niin tämä laajempi näkökulma urheilupsykologiaan voi olla erityisen hedelmällinen pienemmissä organisaatioissa.
Pienemmissä organisaatioissa urheilupsykologian ammattilaisen palkkaaminen pelkästään edustusjoukkueeseen voi olla haasteellista taloudellisista syistä tai mahdollisesti niissä ei ole tarpeeksi urheilijoita, jotta täysiaikainen huomio urheilijoiden tukeen olisi tarpeellista. Näissä tapauksissa organisaatiot voisivat laajentaa työnkuvaa kysynnän mukaan.
Isommissa orgaisaatioissa, organisaatiot voivat työllistää urheilupsykologian ammattilaisia näihin eri työtehtäviin tarpeen mukaan,
Kuitenkin on hyvä huomata, että urheilupsykologian peruskoulutus keskittyy yleensä yksilötyöhön, ja siksi on tärkeää arvioida huolellisesti, miten ammattilaisen koulutus, kokemus ja henkilökohtaiset ominaisuudet sopivat näihin laajennettuihin tehtäviin.
Lisäksi yhdelle ammattilaiselle annettavien tehtävien ja vastuiden määrää on harkittava huolellisesti. Liikaa vastuualueita voi heikentää työn laatua sekä ylikuormittaa ammattilaista.
Yhteenveto
Yhteenvetona, me uskomme vahvasti, että urheilupsykologian täysimääräinen hyödyntäminen on korvaamaton palvelu, erityisesti urheiluorganisaatiolle, jotka toimivat haastavissa ja vaativissa ympäristöissä.
Väitämme, että urheilupsykologian ammattilaiset voivat tuoda arvokasta asiantuntemusta näihin organisaatioihin myös urheililjoiden tuen ulkopuolella.
Loppujen lopuksi näiden organisaatioiden arvokkaimmat varat ovat niiden sisällä olevat ihmiset.
Tämän idean kautta, organisaatiot voisivat miettiä kuinka urheilupsykologian ammattilaisen asiantuntemusta voidaan hyödyntää laajemmin kuin vain urheilijoiden tuki ja valmennus.
Comments